Як правильно доливати охолоджуючу рідину

Як правильно доливати охолоджуючу рідину

Правила доливання охолоджуючої рідини повинен знати кожен автомобіліст. Це питання виникає при спробах усунення проблем пов’язаних зі зменшенням рівня охолоджуючої рідини. При недостатній кількості рідини існує ризик, що двигун буде погано охолоджуватися і, відповідно, може перегрітися, що може привести до серйозних пошкоджень деталей двигуна. Доливати антифриз можна, але робити це потрібно правильно, розбираючись в питаннях, що стосуються типу охолоджуючої рідини і послідовності виконання самої процедури. У цій статті ми поговоримо саме про те, як правильно доливати охолоджуючу рідину.
Антифриз – спеціальна рідина, яка має здатність відводити тепло і тим самим охолоджує нагрітий двигун, а завдяки низькій температурі замерзання цей процес відбувається ефективно в широкому діапазоні температур. Це можливо завдяки оптимальному співвідношенню води і спирту в складі антифризу. У свою чергу пакет присадок дозволяє захистити деталі автомобіля від корозії, завдяки застосуванню інгібіторів корозії.

Вибір антифризу для заміни

Найчастіше, коли відбувається витік антифризу, здається, що досить просто купити охолоджуючу рідину ідентичну тій, яка залита в автомобіль, і долити її в систему для подальшого використання. Однак це не зовсім вірне рішення. Ваші дії повинні залежати від конкретної ситуації.

Перш, ніж долити антифриз необхідно з'ясувати дві причини, від яких і буде залежати правильність усунення проблеми. Якщо Ви впевнені, що стався витік, тоді можна долити антифриз, рекомендований в керівництві по експлуатації автомобіля. У разі википання охолоджуючої рідини, доливайте в систему тільки дистильовану воду.

В ідеалі при необхідності доливання охолоджуючої рідини можна використовувати лише ту рідину, що рекомендована виробником вашого автомобіля або ту, яка була залита раніше. Справа в тому, що недотримання цієї рекомендації може спровокувати несправність охолоджучої системи. Якщо необхідно долити більше 30% від загального об’єму або Ви не знаєте, який саме антифриз залитий в двигун Вашої машини, то краще повністю залити нову рідину.

Антифризи відрізняються складом, а не кольором, як помилково багато хто вважає. Відповідно, змішувати можна карбоксилатні антифризи з карбоксилатними і за аналогією гібридні з гібридними, але категорично заборонено змішувати охолоджуючі рідини різних типів. Сьогодні у продажу представлені повністю готові до заливання антифризи, а також концентрати. Звертайте на це особливу увагу, оскільки концентрат можна використовувати в нерозведеному стані відповідно до інструкції на упаковці.

Витік антифризу і способи ефективного усунення
Чи можна доливати воду в антифриз

Доливання антифризу

У разі википання охолоджуючої рідини, доливайте в систему тільки дистильовану воду. Однак є пару важливих моментів:
1. Вода повинна бути дистильованою. Справа в тому, що, доливаючи неочищену воду, наявні в рідині компоненти можуть засмітити систему охолодження автомобіля або вступити в хімічну реакцію з наявними в антифризі присадками і добавками.
2. Доливати можна не більше 200 мл води, інакше вона може сильно розбавити охолоджуючу рідину, і відповідно та втратить свої властивості.
3. Кількість, співвідношення і хімічна природа присадок повинні бути збалансовані таким чином, щоб забезпечити максимальний антикорозійний захист, надійну циркуляцію теплоносія в системі охолодження, інертність рідини до неметалевих деталей системи охолодження, відсутність надмірного піноутворення. Якщо баланс порушується, тоді змінюється об'ємне співвідношення присадок. У разі змішування різних присадок значно погіршуються експлуатаційні показники охолоджуючої рідини, аж до випадання осаду. Вода ж пропорційно зменшує об'ємну кількість, але при цьому співвідношення присадок залишається колишнім.
4. Випаровування антифризу влітку ще й пов'язано з тим, що охолоджуюча рідина містить воду.

Коли доливати антифриз

Доливати антифриз необхідно в таких випадках:

  • Зниження рівня антифризу в системі відбулось в результаті витоку з корпусу розширювального бачка, радіатора, патрубків, з'єднань і так далі. На розширювальному бачку автомобіля завжди є позначки, що позначають рівень рідини. Якщо рівень впав нижче позначки, що вказує мінімальний рівень, то необхідно виконати доливання антифризу.
  • Закінчення терміну експлуатації антифризу. Також деякі сучасні автомобілі мають спеціальний значок на панелі приладів, що сигналізує про необхідність заміни рідини.
  • Спрацьовує запобіжно-пусковий клапан на розширювальному бачку, що свідчить про те, що антифриз вже не виконує свої функції.
24.04.2019