Чому важливо змінювати антифриз перед зимою. Важливі питання

Чому важливо змінювати антифриз перед зимою. Важливі питання

Необхідно своєчасно замінювати антифриз. При недостатній кількості рідини існує ризик, що двигун буде погано охолоджуватися і, відповідно, може перегрітися, що може призвести до серйозних пошкоджень деталей двигуна. Доливати антифриз можна, але робити це потрібно правильно. У цій статті ми поговоримо саме про те, як правильно замінювати та доливати охолоджувальну рідину.

Вибір антифризу для заміни

Найчастіше, коли відбувається витік антифризу, здається, що достатньо просто купити охолоджувальну рідину ідентичну тій, що залита в автомобіль, і долити її в систему для подальшого використання. Однак це не зовсім правильне рішення. Ваші дії мають залежати від інформації у сервісній книжці з експлуатації автомобіля. У разі википання охолоджувальної рідини, доливайте в систему тільки дистильовану воду.

В ідеалі за необхідності доливання охолоджувальної рідини можна використовувати лише ту охолоджувальну рідину, яку рекомендовано виробником вашого автомобіля або ту, що була залита раніше. Річ у тім, що недотримання цієї рекомендації може спровокувати несправність охолоджувальної системи. Якщо необхідно долити понад 30% від загального об'єму або Ви не знаєте, який саме антифриз залитий у двигун Вашої машини, то краще повністю залити нову рідину.

Як обрати антифриз

Існує помилкова думка, що антифризи відрізняються за кольором, а не за складом. Відповідно, змішувати можна карбоксилатні антифризи з карбоксилатними, і за аналогією гібридні з гібридними, але категорично заборонено змішувати охолоджувальні рідини різних типів. Сьогодні у продажу представлені повністю готові до заливки антифризи, а також концентрати. Звертайте на це особливу увагу, оскільки концентрат не можна використовувати в нерозбавленому стані відповідно до наявної на упакуванні інструкції.

Чи можна змішувати воду й антифриз?

Звичайну воду з-під крана категорично не рекомендується заливати або змішувати з антифризом. Оскільки невідомо, як поведуть себе компоненти у звичайній воді з комплексом присадок антифризу. На сучасних автомобілях деталі системи охолодження зроблені з алюмінієвих сплавів і жорстка вода може їх роз'їсти, що призведе до корозії. До того ж вода в системі охолодження проходить через тонкі отвори радіатора, що може призвести до перегріву мотора.

Не варто економити на дистильованій воді, тому що вартість її мала і можна уникнути неприємних проблем із системою охолодження.

06.10.2022