Чому закіпає антифриз. Виявляємо причину

Чому закіпає антифриз. Виявляємо причину

Цей аспект впливає не тільки на налагоджене функціонування транспорту, а й на тривалість його експлуатації. Тому в даному випадку спеціалізована рідина вимагає особливо ретельного підходу до вибору. Оскільки її низька якість може стати причиною непридатності машини до експлуатації через її закипання в умовах мінімальних навантажень.

Як вибрати антифриз?

На сьогодні на ринку представлені антифризи, що містять етиленгліколь або ж пропіленгліколь. Для того щоб визначити оптимальний варіант з максимально ефективною дією, необхідно розібратися в специфіці цієї рідини.

Як впливає на кипіння?

Червоний антифриз досягає кипіння при температурах від 105 до 125°С, а часом навіть вище. На цей показник впливає причетність до двох класів (перший — з етиленгліколем, другий — з пропіленгліколем), а також тиск у системі охолодження (що він більший, то вищий поріг закипання).

Як визначити закипання?

У разі несвоєчасного виявлення закипання антифризу, можуть виникнути серйозні збої в роботі машини. Зокрема, вихід з ладу двигуна або системи охолодження. А це означає, що їх доведеться ремонтувати або купувати нові. Серед очевидних ознак закипання таке:

  • З-під капота виходить пара.
  • Датчик із температурними показниками зашкалює.
  • Потужність двигуна істотно знижується.
  • Витрата палива підвищується.

При виникненні всього вище перерахованого слід відразу ж зупинити транспорт і спробувати з'ясувати причину закипання рідини.

Чому може виникати кипіння?

Існує кілька найпоширеніших причин закипання антифризу, таких як:

  • Недостатня кількість рідини (якщо порушена цілісність бачка, шлангів, радіатора або відбулося ослаблення хомутів).
  • Погана якість антифризу.
  • Засмічення радіатора.
  • Збої в роботі помпи.
  • Вихід з ладу термостата, який відповідає за переміщення охолоджувальної рідини.
  • Порушення функціонування вентилятора в радіаторі.
  • Поява повітряних пробок.

Зазначені фактори можна мінімізувати. Для цього слід вчасно здійснювати технічний огляд машини і, звісно ж, регулярно самостійно переконуватися у відсутності сміття під капотом, ретельно підбирати антифриз і одразу ж звертатися до фахівців у разі виявлення будь-яких проблем.

На що впливає температура кипіння?

Безумовно, роль температури кипіння охолоджувальної рідини складно переоцінити. Від неї безпосередньо залежить налагоджена робота мотора, та й автомобіля в цілому. Під час функціонування двигун нагрівається. При цьому температурні показники не повинні зашкалювати, інакше пристрій просто поламається. Саме антифриз запобігає виходу за межі норми. Вона може становити 105°С і більше. У таких умовах мотор здатний оптимально виконувати свої функції. До того ж температура впливає на в'язкість субстанції і розкладання присадкового пакета, який запобігає появі корозії в системі охолодження.

При виборі антифризу необхідно обов'язково враховувати рекомендації виробника транспортного засобу стосовно відповідного типу рідини. Це дасть змогу істотно знизити ймовірність закипання. Також важливо стежити за терміном придатності речовини і своєчасно здійснювати її заміну.

23.10.2022