Коли потрібно замінювати моторну оливу?

Коли потрібно замінювати моторну оливу?

Як вчасно зрозуміти, що моторна олива потребує заміни? Варто скористатися послугами автосервісу перш ніж настане регламентний термін, якщо особливості використання двигуна внутрішнього згоряння істотно перевищують середньостатистичні. Йдеться про випадки, коли:

        автомобіль часто долає великі відстані;

        автомобіль застосовують у комерційних цілях;

        пробіг транспортного засобу перевищує 150 тисяч км;

        мотор піддавався великим навантаженням (наприклад, при перевезенні важких вантажів,       причепів, функціонуванні в складних дорожніх і кліматичних умовах).

З якою періодичністю відбувається заміна оливи?

Існують загальноприйняті рекомендації з обслуговування ДВЗ залежно від типу мотора: в більшості випадків це діапазон пробігу від 10000 до 15000 км. Але бувають і винятки, які вимагають скорочення періодичності обслуговування двигуна. Вони стосуються його технічного стану і нюансів використання. Зокрема, агрегати машин, пробіг яких перевищує 150000 км, певною мірою вже зношені, тому швидкість засмічення оливи підвищується, а зі свого боку і її в'язкість. Слід врахувати й те, що двигуни, які функціонують на межі ресурсу, здатні спалювати робочу рідину. У результаті її рівень зменшується, як і якість загалом.

Під час визначення періодичності заміни моторного мастила важливо брати до уваги, крім пробігу, ще й умови експлуатації двигуна. У межах міста технічна рідина здатна забезпечити до 600 годин їзди, в той час як на трасі цей показник не перевищує 250 при однаковому пробігу.

Варто відзначити і те, що сучасні двигуни внутрішнього згоряння допускають швидкість у 130 км/год. У цьому разі ресурс оливи не скорочується, оскільки це вважається мінімальним або середнім навантаженням на агрегат. У разі перевищення зазначеного показника масло буде зношуватися швидше. Те саме можна сказати і про складні погодні умови, такі як дуже високі та низькі температури. Доведеться частіше міняти мастило і любителям екстремальної їзди, а також тим, кому доводиться їздити поганим дорожнім покриттям і в умовах бездоріжжя.

Стан технічної рідини залежить і від якості палива. Якщо вона низька, зокрема й допускає наявність великої кількості сірки, мастильна речовина окислюватиметься швидше, тому її доведеться замінити раніше.

10.12.2022