Масло 2Т його особливості та способи застосування

Масло 2Т його особливості та способи застосування

ОСОБЛИВОСТІ ДВОТАКТНИХ ДВИГУНІВ

Двотактні двигуни, на відміну від чотиритактних, не мають окремої системи маслопроводів. Змащення в таких моторах здійснюється змішуванням масла марки 2Т з бензином у визначеній пропорції. У двигун надходить суміш, що складається з палива, повітря і часток змащення. Під час вигорання речовини в циліндрі, масло спалюється одночасно з нею.Змішування палива і мастила можливе двома способами:

  • Рідини заливаються в окремі резервуари. Паливно-мастильна суміш утворюється в паливному трубопроводі, розташованому між циліндром і карбюратором. Агрегати з таким типом подачі змащення є більш масивними і важкими через наявність додаткового резервуара, подачу магістралей і насоса з поршневим типом. Але заливання в окремий контейнер дозволяє точніше та економніше дозувати масло. Чим більше палива подається в двигун, тим більше змащення поступає. Дотримання балансу зменшує споживання продукту, а агрегат менше димить і повільніше коксується;
  • Масло для двигунів 2Т заливають безпосередньо в резервуар з бензином. Змішування здійснюють у пропорції, рекомендовані виробником конкретного виду змащення.

ОСОБЛИВОСТІ МАСЕЛ ДЛЯ ДВОТАКТНИХ ДВИГУНІВ

Масла 2Т для двигунів спалюються разом з паливом, тому до них пред'являються особливі вимоги:

  • Хороша змішуваність з бензином при низьких температурах.
  • Високі протизносні, змащувальні, антикорозійні та захисні властивості при високих температурах.
  • Мінімальний вміст коксу та золи. Ідеальний варіант - повне спалювання масла.
  • Мінімальна кількість диму.
  • Здатність очищати свічки запалювання та запобігати передчасному запаленню.
  • Хороша текучість та прокачуваність по трубопроводах (для масла для двотактних двигунів з окремими резервуарами).
  • Екологічна безпека, здатність швидко розкладатися в навколишньому середовищі.

Для надання маслам стандарту 2Т особливих властивостей, до їх складу вводять розчинник. Він дозволяє маслу ефективніше розподілятися всередині двигуна, але знижує його змащувальну здатність. Тому кількість розчинника не повинна перевищувати 20%, а для нейтралізації його негативного впливу збільшують в'язкість рідини.

ЯК ВИБРАТИ МАСЛО ДЛЯ ДВОТАКТНОГО ДВИГУНА

Спосіб застосування. Масла 2Т продаються концентрованими та готовими до використання. Готову смазку вже розведено, її одразу заливають у каністру з паливом та ретельно перемішують. Концентровані склади розбавляють заздалегідь відповідно до інструкції виробника.

Тип основи. При виборі мастила для двигунів 2Т необхідно керуватися рекомендаціями заводу-виробника. Якщо для конкретного агрегата рекомендована синтетичне мастило, не можна заливати мінеральну, і навпаки. Також враховуйте пробіг двигуна. Зношені двигуни часто використовують мінеральну оливу через великий обсяг нагару, а в сучасних нових двигунах з системою дозування або вприскування - синтетичної оливи.

Призначення. Вибирайте лише спеціальні масла для двотактних двигунів. Заборонено використовувати мастила для дизельних або чотиритактних бензинових двигунів. У таких оливах є багато присадок, які швидко виведуть техніку з ладу.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯ СМАЗОК

Рекомендується змішувати масла 2Т з неетилованим бензином марки не нижче АІ-90. Слід враховувати вимоги конкретної техніки. Зазвичай пропорції складають 1:50, тобто 100 мл масла на 5 л палива. Для змішування використовують каністру або іншу ємність з вимірювальними мітками. Важливо точне дозування компонентів. Недостача мастила призведе до зносу двигуна, а надлишок спричинить утворення нагару на свічках та поршнях.

Спочатку в чисту ємність наливають бензин. Необхідно уникнути ризику потрапляння води та пилу в рідину. Потім доливають масло до потрібного позначення і декілька разів нахиляють ємність без ривків. Після змішування рідина набуде однорідного відтінку (колір залежить від типу мастила).

Готову суміш можна зберігати протягом 2 тижнів у металевій каністрі з щільно закритою кришкою. Якщо інструмент не буде використовуватися тривалий час, слід злити паливо з бака.

Для приготування паливно-масляної суміші заборонено використовувати пластикові пляшки від соків та інших напоїв. Під час зберігання бензин розчиняє пластик. Частинки полімерів потрапляють у паливо, а потім у двигун, виводячи з ладу карбюратор.

МОЖЛИВІ НАСЛІДКИ ПОМИЛКОВОГО ВИБОРУ МАСЛА

Байдуже ставлення власників до власної техніки призводить до того, що в двигун заливають масло низької якості, яке не призначене для конкретного типу двигунів. В результаті цього може відбутися:

  • засмічення поршневих кілець;
  • знос елементів поршневої групи;
  • утворення нагару в циліндрах;
  • накипу на кінчиках свічок запалювання, що призводить до калільного запалювання та інших проблем.

При покупці мастила 2Т для двигуна необхідно звертати увагу не лише на ціну. Варто віддавати перевагу матеріалам надійних виробників, які вже зарекомендували себе на ринку та можуть гарантувати якість своєї продукції. Великі компанії дбають про свою репутацію і не економлять на компонентах мастил.

МАСЛА 2Т "ВАМП"

Компанія "ВАМП" є одним з найбільших виробників моторних масел в Україні. Ми тестуємо продукцію у власній дослідницькій лабораторії, що дозволяє нам гарантувати високу якість нашої продукції. У нашому асортименті представлені моторні масла 2Т для малокубатурних двигунів сільськогосподарської і садової техніки, а також змащування для снігохідів, мотоциклів та інших машин.

05.06.2023